Ελληνικός Καφές
Καφές ελληνικός... Ένα προϊόν αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την εθνική μας ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ένα προϊόν που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία και την νοοτροπία του Έλληνα, περισσότερο, ίσως από κάθε άλλο και που διατηρεί αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων τη θέση του στη καρδιά και στο φλιτζάνι μας.
Πάντως χωρίς παρεξήγηση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταγωγή του ελληνικού καφέ δεν είναι και τόσο ελληνική. Συγκεκριμένα, ο τρόπος παρασκευής του έρχεται από την πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία και οι ποικιλίες που χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη του είναι, πάνω από 100 χρόνια, παραδοσιακά Βραζιλιάνικες.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο καφές που πίνεται στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και σε όλη την Αραβία είναι αρκετά πιο σκούρος και συχνά αρωματίζεται με κανέλλα, δυόσμο, κάρδαμο, μέντα κ.α.
Άλλοι πάλι ονομάζουν τον Ελληνικό καφέ... Βυζαντινό! Βυζαντινός θεωρείται ο καφές που σερβίρεται μαζί με το μπρίκι και το φλιτζάνι δίπλα άδειο.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Οι ποικιλίες που χρησιμεύουν για το χαρμάνι του ελληνικού καφέ είναι οι βραζιλιάνικες Santos και Rio, καθώς και η επίσης βραζιλιάνικη Robusta, είναι εκείνη που ευθύνεται για την δημιουργία του καϊμακιού. Τον τελευταίο όμως καιρό πολλοί καφεκόπτες αναζητούν καινούργιους δρόμους στην γεύση του ελληνικού καφέ και κάνουν πιο εκλεκτά χαρμάνια, με ποικιλίες από Κολομβία - Κόστα Ρίκα και Γουατεμάλα. Αν και καταφέρνουν να προσελκύσουν κυρίως, το νεανικό κοινό, το οποίο γνωρίζει τις πιο γευστικές – αρωματικές ποικιλίες.
ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Μετά το χαρμάνιασμα ακολουθεί το καβούρδισμα, το ψήσιμο των κόκκων του καφέ που δίνει ένα χρώμα ξανθό. Ο καφές θα καβουρδιστεί σε περιστροφικά ψηστήρια στους 200 με 220 βαθμούς Κελσίου για 20 με 30 λεπτά ενώ αμέσως μετά πρέπει να κρυώσει αρκετά καλά ο κόκκος, για να μπορέσει να κοπεί σωστά και να γίνει «πούδρα», στους πετρόμυλους του καφεκοπτείου!
ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πολλά χρόνια πριν που ο ελληνικός ήταν ο μοναδικός καφές που υπήρχε, στα καφενεία της εποχής ήταν γνωστοί πάνω από 20 διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του. Στις μέρες μας όμως οι πιο διαδεδομένοι τρόποι παρασκευής είναι οι πιο κάτω...
Ο βαρύς γλυκός με πολύ καφέ και πολύ ζάχαρη.
Ο μέτριος, με λίγη ζάχαρη και λίγο καφέ.
Ο σκέτος, χωρίς καθόλου ζάχαρη.
Ο γλυκύς βραστός, που βράζεται περισσότερο για να χάσει το καϊμάκι του.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
1. Ο καφές είναι ένα προϊόν που απορροφά πολύ εύκολα άλλες μυρωδιές, γι'αυτό και πρέπει να έχουμε ένα δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς.
2. Να κόβετε πάντα μπροστά σας.
3. Ο αλεσμένος καφές δεν μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από 10 μέρες (χάνει όλο το άρωμα του).
4. Αφήστε την βρύση σας να τρέχει αρκετά πριν πάρετε το νερό που θα χρειαστείτε για τον καφέ σας, ο ελληνικός καφές θέλει φρέσκο νερό!
5. Μιας και είναι πολύ δύσκολο να τον ψήσουμε στην χόβολη, τουλάχιστον φτιάχτε τον στο μάτι της κουζίνας σας στη μικρότερη ένταση και όχι στο γκαζάκι.
6. Αν βάλετε ελάχιστη σόδα στο μπρίκι σας, τότε το καϊμάκι θα γίνει ακόμα πιο δυνατό.
7. Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, σηκώστε το μπρίκι και ανακατέψτε, κάντε το ίδιο άλλες δύο φορές .... Ο καφές βράζει έτσι καλύτερα.
8. Το καλύτερο μπρίκι για τον ελληνικό καφέ είναι το παραδοσιακό με το μικρό στόμιο, το οποίο «φυλακίζει» το άρωμά του.
9. Τέλος συνοδέψτε τον ελληνικό σας με παγωμένο νερό και... λουκούμι μαστίχας.