Κατηγορίες οίνων
Επιτραπέζιοι Οίνοι
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το 90% περίπου των ελληνικών κρασιών. Οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν ποικιλίες σταφυλιών από διαφορετικές περιοχές, να εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης και γενικά να πειραματισθούν παράγοντας ένα εμπορικό προϊόν που δεν φέρνει ταυτότητα προελεύσεως αλλά ενός εμπορικού ονόματος. Τα κρασιά της κατηγορίας αυτής δεν έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν στην ετικέτα τους την χρονιά της εσοδείας τους διότι θα μπορούσε το κρασί αυτό να προέρχεται και από ανάμειξη κρασιών διαφορετικών εσοδειών.
Οίνοι Ονομασίας Κατά Παράδοση
Ανήκουν επίσης στην κατηγορία των Επιτραπέζιων Οίνων. Στην ομάδα αυτή κατατάσσονται η Ρετσίνα και η VERDEA των Ιονίων νήσων. Ο όρος αυτός σημαίνει ότι το όνομα Ρετσίνα π.χ. χρησιμοποιείται αναγκαστικά και παραδοσιακά για το χαρακτηρισμό κρασιών με το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση κρασιών που περιέχουν διαλυμένη ποσότητα ρετσινιού.
Οίνοι Ονομασίας Προελεύσεως (ΟΠΕ, ΟΠΑΠ)
Τα κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως διακρίνονται σε κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) και σε κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχόμενης (ΟΠΕ). Η έννοια της Ονομασίας Προελεύσεως είναι συνδεδεμένη με μία καθορισμένη αμπελουργική περιοχή, όπου καλλιεργείται συγκεκριμένη ποικιλία αμπέλου. Τα σταφύλια λοιπόν προέρχονται από αμπελώνες κοινοτήτων των οποίων τα ονόματα προβλέπει επακριβώς η νομοθεσία. Επίσης ο τρόπος καλλιέργειας καθορίζεται βάσει νομοθεσίας αλλά επίσης και τα κρασιά που παράγονται από τις περιοχές αυτές πρέπει να έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τέτοια που να εμπίπτουν στον χαρακτήρα των κρασιών της περιοχής αυτής.
Τοπικοί Οίνοι
Ανήκουν στην κατηγορία των Επιτραπέζιων Οίνων. Τα κρασιά πρέπει να φέρουν το όνομα της περιοχής από την οποία προέρχονται και τον χαρακτηρισμό «Τοπικός». Τα κρασιά αυτά έχουν τις αντίστοιχες προδιαγραφές με τους ΟΠΑΠ με την διαφορά ότι δεν περνούν από οργανοληπτικό έλεγχο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.