Μάθε για τους Ξηρούς Καρπούς
Λατρεύετε τα φιστίκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια; Έχετε πάθος με τους ξηρούς καρπούς; Λοιπόν πολύ καλά κάνετε!
Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, χαλκού, σεληνίου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε και φυσικά λίπους. Μπορούν κάλλιστα λοιπόν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Φυσικά πρέπει να προτιμάτε τους ωμούς.
Δεν αποτελούν μόνο γευστική απόλαυση σκέτοι ή με το ποτό. Μπορείτε να τους προσθέτετε σε σαλάτες σε σάλτσες αλλά και σε ιδιαίτερα πιάτα με διάφορα λαχανικά.
Εάν πάλι τους προτιμάτε σκέτους, μην τρώτε μέσα από το σακουλάκι αλλά σερβίρετε μία-δύο χούφτες και σταματήστε εκεί. Πολύ καλός είναι βέβαια και ο συνδυασμός ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λίπος των ξηρών καρπών δεν επιβαρύνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.
8 κιλά ξηρούς καρπούς καταναλώνει κατά μέσο όρο όλο το χρόνο ο Έλληνας , ενώ το 1950 - που ήταν κατά 20% λεπτότερος - κατανάλωσε 15 κιλά χωρίς ούτε 1 γραμμάριο από αυτά να συνοδεύουν το ουίσκι του.