Το άρωμα του κρασιού
Η λέξη άρωμα δείχνει τη μυρωδιά ενός νέου κρασιού, ενώ το μπουκέτο αποκτιέται με την παλαίωση.
Αρώματα διαφόρων τροφών. Το άρωμα του μελιού, της μπύρας, τυριού, γιαουρτιού, το άρωμα του κονιάκ, είναι αρώματα που συναντάμε σε πολλά κρασιά.
Αρώματα καβουρδισμένου. Αρωμα καραμέλας, τσαγιού, κακάο, καφέ.
Αρώματα λουλουδιών. Χαρακτηρίζουν τα νεαρά σε ηλικία κρασιά. Κατά παράξενο τρόπο διαπιστώνουμε ότι τα αρώματα των άσπρων και κίτρινων λουλουδιών επικρατούν στα άσπρα κρασιά και των κόκκινων στα κόκκινα κρασιά. Βρίσκουμε στα κρασιά αρώματα λεμονιάς, αγριολούλουδων, ακακίας, δίκταμου, μάραθου, τριαντάφυλλου κ.α.
Αρώματα μπαχαρικών. Αρωμα βανίλιας, ανηθόλης, δάφνης, βασιλικού, φασκόμηλου, πιπεριού και κανέλλας.
Αρώματα ξηρών φρούτων και καρπών. Το άρωμα δαμάσκηνου είναι δείγμα κακής συντήρησης. Το άρωμα ξηρού σύκου θεωρείται εξαιρετικής ποιότητος άρωμα.
Αρώματα ξηρών χόρτων και φυλλωμάτων. Πρόκειται για χορταρώδη οσμή της πράσινης χλόης που μόλις κόπηκε. Υπάρχουν όμως και αρώματα φτέρης, φρεσκοκομμένου σανού, μέντας, πεύκου και καπνού.
Αρώματα φρούτων. Χαρακτηρίζουν καινούργια και νέα κρασιά καλά διατηρημένα. Αρώματα μήλου, λεμονιού και ώριμης μπανάνας υπάρχουν σε πολλά κρασιά.
Βαλσαμικά αρώματα. Το κυριότερο είναι το άρωμα της ρετσίνας. Η ρετσίνα που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη χώρα μας , γίνεται με την προσθήκη ρετσινιού πεύκου στο γλεύκος.