Το λεξικό του δοκιμαστή
ΣΤΗ ΜΥΤΗ
Άγουρο / Χορταρώδες: Έχει έντονα «πράσινα αρώματα» που μάλλον έρχονται από πρώιμη εμφιάλωση ή ανώριμα σταφύλια. Ένδειξη μη ώριμου κρασιού για κατανάλωση. Ωστόσο σε κάποιες ποικιλίες μπορεί να προσθέτει πολυπλοκότητα (Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο).
Άγριο : Συνήθως τα κρασιά αυτά έχουν μεγάλη πτητική οξύτητα (κλεισούρα) που ενοχλεί ιδιαίτερα την μύτη. Εντοπίζεται συνήθως σε γλυκά λιαστά κρασιά...
Κλειστό : Ένα κρασί είναι κλειστό όταν δεν μυρίζει έντονα φρούτο ή μπουκέτο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παλαίωση (χρειάζεται μετάγγιση για την ανάδειξη του μπουκέτου), στην ποικιλία του σταφυλιού (π.χ. Κοτσιφάλι η Λιάτικο) αλλά και αν οι αμπελώνες πέρασαν θερμή χρόνια ή είναι αρκετά νότια.
ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
Δροσερό : Είναι το κρασί που είναι συνήθως ισορροπημένο και μας δίνει της αίσθηση της φρεσκάδας. Αναφέρεται συνήθως για τα λευκά κρασιά αλλά και για ελαφρά κόκκινα. Δεν συνεπάγεται ότι το κρασί αυτό είναι φρέσκο όπως στις ποικιλίες Ασύρτικο, Riesling αλλά και άλλες ποικιλίες που παλαιώνουν...
Ζωηρό : Διαθέτει «ζωντανή» οξύτητα χωρίς ωστόσο να είναι υπερτονισμένη. Ένδειξη ισορροπίας.
Ξινό : Το κρασί αυτό έχει μεγάλη μη ισορροπημένη οξύτητα, που μπορεί να ισορροπήσει στο μέλλον (Ιδανικό φαγητού).
Μαλακό : Όταν διαθέτει ώριμες τανίνες (παλαιωμένο) ή λίγες τανίνες όταν είναι φρέσκο και μας αφήνει μια βελούδινη επίγευση.
Πλούσιο : Όταν διαθέτει πλούσιο σώμα και επίγευση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτερο από αλλά κρασιά με λιγότερο σώμα αλλά την ίδια επίγευση. Η ισορροπία είναι το παν.
Πικρό : Ένα κρασί όταν αφήνει πικρή επίγευση έχει οινοποιείθει βιαστικά, η με μηχανήματα που δεν σέβονται το φρούτο ή απλά τα σταφύλια κάηκαν στον ήλιο πριν την συλλογή τους. Σε κάποια κρασιά ωστόσο μπορεί σε μικρές ποσότητες να προσθέσει πολυπλοκότητα (Shiraz, Valpolicella).
Πρώιμο : Είναι τα κρασιά τύπου Nouveau που στοχεύονται για άμεση κατανάλωση εντός πέντε μηνών.
Ξηρό : Όταν διαθέτει απειροελάχιστα σάκχαρα και ζωηρή οξύτητα και μας αφήνει μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα.
Υπόγλυκο : Όταν υπάρχουν αρκετά σάκχαρα, φρούτο ή αλκοόλη και μας δίνει την εντύπωση κάποιας ύπαρξης γλυκύτητας αλλά δεν είναι αρκετά γλυκό ώστε να χαρακτηριστεί έτσι. Αρκετά δείγματα από την ποικιλία Μοσχοφίλερο αλλά και τα πιο πολλά Ροζέ μας δίνουν αυτήν την εντύπωση. Και εδώ η παρουσία οξύτητας καθορίζει την ποιότητα.
Ηδύ : Ένα κρασί που αν και ξηρό μπορεί να έχει έντονα φρουτώδη χαρακτήρα και να μας δίνει μια αίσθηση γλυκύτητας ή μπορεί να έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό που μας δίνει την ίδια ψευδαίσθηση.
Γλυκό : Όταν έχει γλυκιά επίγευση από την έντονη παρουσία σακχάρων, για παράδειγμα Vinsanto, Μοσχάτο Σάμου κτλ.
Σιροπώδες : Γλυκά κρασιά με πολύ πλούσιο σώμα και σάκχαρα. Η οξύτητα εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα αυτού του κρασιού αλλά και την δυνατότητα παλαίωσης του.
Σκληρό : Μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες και οξύτητα. Το κρασί δεν είναι ώριμο ακόμα και χρειάζεται παλαίωση.
Στυφό / Τανικό :Έχει παρά πολλές τανίνες και χρειάζεται παλαίωση η είναι εκτός ισορροπίας αν δεν υπάρχει φρούτο η μπουκέτο να το συνοδεύει.
Βαρύ : Όταν διαθέτει βαρύ σώμα. Η αίσθηση είναι εμφανής σε λιπαρά κρασιά του τύπου Chardonnay και Semillon αλλά και στο Νυχτέρι Σαντορίνης σε λευκά αλλά και σε ερυθρά κρασιά τύπου Αυστραλέζικου Shiraz.
Μακρύ : Έχει μεγάλη γευστική διάρκεια που σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ καλό ποιοτικό κρασί.
Επίπεδο / Πλαδαρό : Ένα κρασί που του λείπει η οξύτητα, άρα μάλλον βρίσκεται στην δύση του ή έχει παραχθεί από πολύ ώριμα σταφύλια ή από κακή οινοποίηση.
Ισορροπημένο / Στρογγυλό / Ώριμο : Ισορροπημένο είναι το κρασί που έχει οξύτητα, σώμα και φρούτο σε ίσες ποσότητες ώστε να έχει την μακρύτερη δυνατή επίγευση (σε κόκκινο και τις τανίνες). Στρογγυλό όταν μας δίνει την ισορροπία αλλά και μια αίσθηση πληρότητας. Ώριμο ορίζεται όταν διαθέτει και τα δυο παραπάνω.
Χαρακτήρα : Ένα κρασί παρουσιάζει χαρακτήρα όταν διαφέρει από όμοια του αλλά και όταν προέρχεται από διακεκριμένη οινοποίηση είναι πολύπλευρο και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και δεν είναι βαρετό ύστερα από λίγο. Τα μεγάλα κρασιά συνήθως διαθέτουν χαρακτήρα αν και αυτό δεν είναι πάντα απόλυτο...