Instagram page Facebook page Youtube channel

Τεκίλα - Βότκα - Gin - Κονιάκ - Αρμανιάκ

Βότκα

Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και πατάτας. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη. Η βότκα περιέχει 40 ή και περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς. Λόγω τής έλλειψης χαρακτηριστικού αρώματος μπορεί να συνδυαστεί με όλους σχεδόν τούς χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενδυνάμωση άλλων κοκτέιλ των οποίων δεν αποτελεί βάση. Σερβίρεται παγωμένη. Η σκέτη βότκα σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι old fashioned.

Τεκίλα

Η τεκίλα κατάγεται από το Μεξικό. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Αποστάζεται από τα φύλλα τού κάκτου Agave πού κόβονται όταν ο κάκτος έχει ηλικία περίπου δέκα χρόνων. Τα φύλλα του τότε ζυγίζουν μέχρι και 50 κιλά το ένα .Τα φύλλα τεμαχίζονται και βράζονται για πολλές ώρες. Στον χυλό που παράγεται , τον Acquamiel, προστίθεται καλαμοσάκχαρο και τα απαραίτητα ένζυμα. Σε τρεις - τέσσερις μέρες η ζύμωση έχει τελειώσει και με διπλή απόσταξη του χυλού βγαίνει η "πρώτη" τεκίλα, περίπου 60 βαθμών. Με την προσθήκη απεσταγμένου νερού ο δείκτης τού αλκοόλ κατεβαίνει .Φυλάσσεται και παλαιώνεται σε ξύλινα βαρέλια . Σερβίρεται ζεστή ή κρύα σε μικρό ποτήρι σωλήνα με αλάτι και φέτες λεμονιού. Στο Μεξικό πολλοί την πίνουν με ένα σκουλήκι στο ποτήρι για γεύση.

Gin

Το Gin παράγεται με διπλή ή τριπλή απόσταξη από δημητριακά (σιτάρι ,κριθάρι ,καλαμπόκι ή μίγμα). Προστίθενται αρωματικές ουσίες όπως φλούδες λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, πικραμύγδαλα, άνηθος, μάραθος, κάρδαμο κ.α. Κυριότερο μυρωδικό όμως είναι ο ραγοστρόβιλος τού άρκινθου, ενός είδους κέδρου (Junιperus communis. 0λλανδικά: Jenever) που δίνει και τη χαρακτηριστική γεύση

Είδη Gin

Hollands Gin : To κλασσικό Ολλανδικό τζιν. Λέγεται και Jenever γιατί έχει μοναδικό μυρωδικό τον άρκινθο.
London Dry Gin : Είναι ξηρό και αρωματικό (40 -50 αλκοολικοί βαθμοί).
Plymouth Gin : Παράγεται στο Πλίμουθ (43-44 αλκοολικοί βαθμοί).
Old Tom Gin : Σε αυτό προστίθεται σιρόπι από ζάχαρη 3 - 6%. Μερικές φορές και άρωμα από πορτοκαλανθούς.
Sloe Gin : Ένα Gin με άρωμα από δαμάσκηνα.

Κονιάκ VSOP και Grand Reserve - Napoleon

Το κονιάκ VSOP (Very Superior Old Pale) ή V.O είναι τουλάχιστον τεσσεράμισι ετών παλαίωσης , ενώ το Grand Reserve – Napoleon είναι επιλογή αποσταγμάτων από τις καλύτερες σοδειές. Τουλάχιστον εξήμισι ετών παλαίωσης

Κονιάκ

Κονιάκ λέγεται το brandy που παράγεται στην περιοχή τής πόλης Cognac. Το κονιάκ παλαιώνεται σε βαρέλια από βαλανιδιά τής Λιμουζέν. Εμπλουτιζόμενο με τις τανίνες και ρητίνες τού ξύλου αποκτά το κεχριμπαρένιο χρώμα του και δένει η γεύση του. Κατά την παλαίωση μια -σημαντική- ποσότητα εξατμίζεται. Είναι το περίφημο partie des anges, το μερίδιο των αγγέλων. Ο ελάχιστος χρόνος παλαίωσης είναι 3 χρόνια. Ως χρόνος παλαίωσης λογίζεται μόνο ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι. Από την εμφιάλωση και μετά θεωρείται ότι το κονιάκ δεν βελτιώνεται.

Armagnac

Το Αρμανιάκ είναι ένα μπράντυ εφάμιλλο κατά πολλούς με το κονιάκ. Παράγεται στην περιοχή Geres των Πυρηναίων από αμπέλια τής ποικιλίας Folle Blanche. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για 15 χρόνια. Τα καλής ποιότητας Αρμανιάκ είναι 30 ετών και παλαιότερα.