Μπαίνει το Κόκκινο Κρασί στο Ψυγείο;
Είναι εγκληματικό να κάνει ζέστη και εμείς να το κρατάμε εκτός ψυγείου;
Κάνει ζέστη. Είναι άραγε σωστό να βάζουμε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο μας; Και μόνον αυτή η σκέψη είναι αρκετή για να κάνει τους εραστές του καλού κρασιού να πνιγούν στο ποτήρι τους. Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβουλεύει τους αναγνώστες του το περιοδικό «Waitrose Illustrated», καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά στην Ευρώπη: είναι λάθος, λέει, να αφήνουμε το κόκκινο κρασί εκτός ψυγείου, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Γιατί πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, το κρασί γίνεται αδύναμο σαν σούπα και η ζέστη επιταχύνει την παλαίωσή του.
Ο Ουίλιαμ Στίλγουελ, ο διευθυντής του περιοδικού, λέει: «Είναι πράγματι εγκληματικό να αφήνουμε να μπουκάλια με το καλό κρασί εκτός ψυγείου. Όταν σερβίρει κανείς το κόκκινο κρασί πάρα πολύ κρύο, τα συστατικά του γίνονται πολύ "σφιχτά" και όταν το σερβίρει πάρα πολύ χλιαρό, γίνονται πολύ "αδύναμα". Όταν κάνει ζέστη, το κόκκινο κρασί μας παρακαλάει να το φυλάξουμε στο ψυγείο». Το περιοδικό του Ουίλιαμ Στίλγουελ συμβουλεύει τους λάτρεις του κρασιού να βάζουν στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα τα κρασιά από σταφύλια Pinot noir. Τα Beaujolais, το Valpolicella και το Chianti, μάλιστα, γίνονται ακόμη καλύτερα «δίπλα σε ένα πιάτο κρύο κοτόπουλο».
Εντελώς διαφορετική άποψη, όμως, εκφράζει ο Τιμ Τρίπτρι, ειδικός οινολόγος του οίκου δημοπρασιών Κρίστις. Δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα να μπαίνουν τα καλά κρασιά στο ψυγείο. Ξεκαθαρίζει ότι μόνο το Beaujolais και τα κόκκινα κρασιά του Λίγηρα πρέπει να σερβίρονται δροσερά, όπως άλλωστε σερβίρονταν πάντα. H συμβουλή του είναι αυτά τα κρασιά να σερβίρονται σε θερμοκρασία 12 βαθμών, τα λευκά στους 5-6 βαθμούς και τα άλλα κόκκινα κρασιά σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή 14-17 βαθμών Κελσίου.
ΤΑ ΝΕΑ / THE TIMES - 29/7/2006
VALERIE ELLIOTT